Konu Bilgileri
Konu: Merkez Bankası'nın son hamlesi etkili olacak mı? Yazar: HeLLSinG
Okunma: 1997 Yorum: 0
Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi
Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

HeLLSinG 11-17-2016, 23:58   
#1
#1
[Resim: 1324990_770x443.jpg]

Merkez Bankası (TCMB) finansal sisteme ek döviz likiditesi imkanı sağlanması amacıyla, rezerv opsiyonu mekanizması kapsamında döviz imkânına ilişkin bazı katsayıları azalttı.
TCMB söz konusu değişiklik ile sisteme yaklaşık 700 milyon dolar ilave likidite sağlanmış olacağını belirtti.
Konuya dair şu açıklama yapıldı: 

"Bu çerçevede, Rezerv Opsiyonu Mekanizması kapsamında döviz imkânına ilişkin katsayılar ilk dilim için sabit tutulmuş, ikinci dilimde 0,1 puan, diğer dilimlerde 0,2 puan olacak şekilde azaltılmıştır. Rezerv opsiyonu kullanımlarının aynı seviyede kalması halinde, söz konusu değişiklik ile finansal sisteme yaklaşık 700 milyon ABD doları ilave likidite sağlanmış olacaktır."

Rezerv opsyion mekanizması bankaların Merkez Bankası'nda tutmak zorunda oldukları rezervlerin bir kısmını döviz (dolar ve/veya euro) ve standart altın olarak tutmalarına imkan sağlıyor. 
NE ANLAMA GELİYOR?
Bankacılar, kurdaki sert yükselişler karşısında TCMB'nin TL'yi destekleyen adımların devam edeceğini, ancak gelişmekte olan ülke para birimleri genelinde görülen küresel sert değer kayıpları karşısında bu adımların "pansuman" diye nitelendirilebilecek sınırlı etki yaratabileceğini söylediler.
Oyak Yatırım Başekonomisti Mehmet Besimoğlu, "TCMB döviz likitiesini rahatlatacak adımlar atıyor. Ancak dolardaki küresel değer kazancı dalgası çok etkili. Dolayısıyla, bu adımlar bu küresel dalgayı tersine çevirmek değil, bir nevi pansuman amaçlı" dedi ve ekledi:
"Sonuçta küresel dalgaya karşı rezervler ve diğer faktörler de düşünüldüğünde doğrudan bir müdahale tercihi de şu an için muhtemel görünmemekte. Ancak küçük adımlarla da olsa piyasa desteklenecek. Önümüzdeki dönemde de benzer adımları görmeye devam edeceğimizi düşünüyoruz."
AK Yatırım analistlerinin hesaplamalarına göre, uygulama bankaların fonlama maliyetinde 70 milyon lira kadar olumlu etki ile, net kârda 55 milyon lira kadar katkı sağlayabilir.
Analistler karar sonrası yayınladıkları notta, Ağustos’tan bu yana yapılan munzam karşılık oran ve ROK düzeltmeleri ile sisteme 2,6 milyar dolar karşılığı yabancı para ayrıca 2,3 milyar lira karşılığı da lira likiditesi sağlanmış olduğunu belirtti. Bu tutarların yıllık net kâra etkisinin ise yaklaşık 350 milyon lira düzeyinde olması beklenebileceğini söyledi.
"Düzenlemelerin banka kârları üzerindeki etkisi 2016 yılı sektör kâr beklentisinin 37 milyar TL düzeyinde olduğu dikkate alınırsa cüzi miktarlarda kalıyor" dese de analistler, uygulamanın piyasada kredi artışının canlanabileceğine dair olumlu bir algı yaratabileceğine dikkat çekti.
[Resim: 5DO0Dq.gif]
Bul
Cevapla


Merkez Bankası'nın son hamlesi etkili olacak mı? Konusu Araçları
Direk Link
HTML Link
BBCode Link
Paylaş